februari
De jeugd heeft de toekomst: aan de slag met jongerenparticipatie!
‘Je bent jong en je wilt wat voor Leiderdorp’. Zo luidt de titel van het rapport dat tot stand is gekomen naar aanleiding van een enquête onder Leiderdorpse jongeren.Sem Overduin, gemeenteraadslid voor de PvdA-GroenLinks, overhandigde op maandag 17 februari het rapport aan wethouder Daan Binnendijk in het gemeentehuis van Leiderdorp. Dit deed hij in samenwerking met Maura Ringelberg, burgerraadslid voor de PvdA-GroenLinks en mede-initiatiefnemer van de enquête en het rapport. Verder waren ook Sara Lendfers, jongerencoach bij welzijnsorganisatie Incluzio, en Lisa ter Haar, maatschappelijk betrokken inwoner van Leiderdorp, aanwezig bij de overhandiging. Samen hebben zij de afgelopen maanden veel contact gehad over het onderwerp jongerenparticipatie en ideeën uitgewisseld om de jeugd meer te betrekken bij de lokale politiek.
In het coalitieakkoord, dat gesloten is tussen de partijen Lokale Partij Leiderdorp, PvdA-GroenLinks en het CDA, is de ambitie opgeschreven om ‘de betrokkenheid en het draagvlak van beleidsvoornemens en beslissingen te vergroten. Bijzondere aandacht verdienen daarbij de jongeren.’ Het idee om een enquête uit te zetten onder de jeugd in Leiderdorp kwam tot stand na een drukbezochte inloopavond voor jongeren. Uiteindelijk hebben 127 respondenten de enquête ingevuld. Vervolgens is er nog een avond georganiseerd om met de aanwezige jongeren van gedachten te wisselen over de resultaten van de enquête en ideeën om jongerenparticipatie een stap verder te brengen. Maura Ringelberg, burgerraadslid voor de PvdA-GroenLinks in de gemeente Leiderdorp, heeft in het organiseren van deze avonden en het analyseren van alle antwoorden een belangrijke en actieve rol gespeeld.
Op de foto van links naar rechts: Maura Ringelberg, Sem Overduin, Sara Lendfers, Lisa ter Haar en Daan Binnendijk.
In de enquête zijn vragen gesteld over verschillende onderwerpen. Zo is onder andere aan de jongeren gevraagd in hoeverre zij bekend zijn met wat de gemeenteraad doet. Slechts 15,6 procent van de respondenten geeft aan hier bekend tot zeer bekend mee te zijn. Verder voelt ruim 65 procent zich niet of nauwelijks betrokken bij de Leiderdorpse politiek en geeft 50 procent aan graag in Leiderdorp te willen blijven wonen in de toekomst. Al met al waardevolle en interessante inzichten.
Tot slot worden er in het rapport vijf concrete aanbevelingen gedaan om aan de slag te gaan met het thema jongerenparticipatie. Dit zijn de volgende vijf:
- Meer gastlessen op scholen;
- Onderzoek de mogelijkheid om een jongerenraad/jongerenpanel op te richten;
- Organiseer een open dag in het gemeentehuis voor jongeren;
- Het inzetten van sociale media om jongeren te bereiken;
- Plaats ideeënbussen op scholen.
Het volledige rapport is via deze link te downloaden.
Wil je graag een geprint exemplaar van het rapport of heb je ideeën hoe we de relatie tussen de Leiderdorpse jeugd en lokale politiek kunnen versterken? Neem dan contact op met Sem via s.overduin@gemeenteraadleiderdorp.nl
Terug naar homepage