05maart

‘Reuring is oké, maar voor overlast koop je weinig’

PvdA-GroenLinks wil jongeren betrekken bij wijkactie rond Winkelhof

Door: de redactie

Jong geleerd is oud gedaan. Met die instelling houdt PvdA-GroenLinks Leiderdorp zaterdag 11 maart van 11.15 tot 12.30 uur een wijkactie rond de Winkelhof. Reuring is er doorgaans genoeg in en om het winkelcentrum, maar die slaat gemakkelijk om in overlast. Verzamelpunt is het beeld van de Zwangere Vrouw bij het Staringpad.

Het liefst had gemeenteraadslid Sem Overduin al zijn vrienden uitgenodigd voor de wijkactie. Maar in de krokusvakantie zijn leeftijdsgenoten van de 26-jarige Leiderdorp niet allemaal beschikbaar. Dus gaat Overduin desnoods alleen in gesprek met omwonenden die de herrie, stank en verkeershectiek rond de winkels beu zijn.

,,Natuurlijk nemen wij klachten serieus’’, zegt het jonge raadslid diplomatiek. ,,Vooral het verwijt dat druktemakers zich soms niets aantrekken van op- en aanmerkingen stoort me.

Jong of oud maakt dan niets uit: het is een kwestie van fatsoen. In andere buurten werkt het vaak goed als herriemakers op hun gedrag worden aangesproken.’’

Raadslid Sem Overduin op het plein naast de Winkelhof

Op zich juicht Sem Overduin het toe dat ook jongeren zich aangetrokken voelen tot het winkelcentrum. Zeker nu er ook studenten boven de winkels wonen, krijgt de buurt een wat jeugdiger uitstraling. Ook zijn volgens hem de door buurtbewoners opgesomde problemen niet speciaal te wijten aan jongeren. Maar – zegt de optimist in hem – misschien kunnen juist nieuwe bewoners bijdragen aan een oplossing.

Zo bevreemdt het buurtbewoners dat de hydraulische verkeerzuilen zijn uitgeschakeld. Hierdoor hebben wegpiraten en vreemdparkeerders vrij spel tot en met het Winkelhofplein, want de politie grijpt volgens de buurt niet of nauwelijks in.

Verder hebben omwonenden last van herrie (scooters en brommers) en ongewenst gedrag. Als de parkeergarage ’s avonds om 22 uur dichtgaat, verplaatst het rumoer zich naar de naaste omgeving. Ook dumpen de nachtbrakers afval. Voor dat laatste probleem draait Sem Overduin zijn hand niet om, want met zijn partijgenoten maakt hij elke maand een deel van Leiderdorp schoon. ,,Maar de bijbehorende problemen willen we ook aanpakken. Met eensgezinde buurtbewoners moet het gemeentebestuur toch goede afspraken kunnen maken. ‘Een beetje reuring is oké, maar voor overlast koop je niets.’’

Los van de (uitgeschakelde) hydraulische zuilen heeft de gemeente zogeheten Mosquito’s ingezet tegen de overlast. Maar het gebruik daarvan laat volgens de buurt te wensen over.

Die apparatuur om de oren van hangjongeren met hoge tonen te teisteren mag de buurt zelf bedienen. Maar dat werkt onenigheid in de hand, stelt een omwonende schriftelijk aan de gemeente.

Wat Sem Overduin betreft begint wederzijds begrip tussen jong en oud met een goed gesprek op een plezierige toonhoogte. Zaterdag 11 maart is hij erop gespitst om juist leeftijdsgenoten bij de wijkactie te betrekken en ze meteen ook op de naderende provinciale statenverkiezingen te wijzen. Jongeren mogen helpen met propjes prikken, maar moeten vooral ideeën over leefbaarheid met buurtgenoten uitwisselen. ,,Dan wordt het gezelliger voor ons allemaal.’’

Wie een woonwijk wil voordragen voor een wijkactie kan contact opnemen met fractie-assistent Tim Brouwer de Koning (tim.ank.bdk@ziggo.nlof 06 38 03 01 52).

Terug naar homepage

Sterk en Sociaal
Word nu lid!

Meld je nu aan