17september

Blog Erik Zandvliet: Het afschaffen van de dividendbelasting is asociaal en gebeurt ondemocratisch

Meer dan welke politieke partij dan ook staat de Partij van de Arbeid voor gelijke kansen voor iedereen. Als iedereen de mogelijkheden heeft om te leren deze mogelijkheden ook benut dan zorgt dat voor een maximaal niveau van kennis en kundigheid van de inwoners van Nederland.

Door: Erik Zandvliet

Sommigen noemen dat human capital. Dat is één van de factoren waarom bedrijven zich in Nederland vestigen (Nederlanders kunnen veel).

Voor bedrijven is ook van belang dat afspraken worden nagekomen. Dat is in Nederland grotendeels het geval. Wanneer dit een keer niet gebeurt, kent Nederland een solide juridisch systeem (rechtspraak) om de afspraak alsnog te laten nakomen of de schade te vergoeden.

Nederland kent een stabiele politieke omgeving, zodat de kans dat de staat besluit je eigendommen te nationaliseren vrijwel is uitgesloten. Ook beschikt Nederland over een uitstekende infrastructuur (havens van Rotterdam en Amsterdam, luchthaven Schiphol, goede auto- en vaarwegen). Ook kent Nederland goede medische voorzieningen die (in beginsel) voor iedereen bereikbaar zijn.

Daarnaast kende Nederland ook een mild belastingklimaat. Multinationale bedrijven kunnen hun dividend door Nederland sluizen zonder dat dit hen een cent kost (de zgn. deelnemingsvrijstelling). Het tarief van de winstbelasting (Vpb.) is al lager dan vroeger. Bedrijven met een vestiging in Nederland kunnen gebruik maken van gunstige belastingverdragen die Nederland al lang geleden met andere landen heeft gesloten. Alle genoemde voorzieningen en omstandigheden zorgen ervoor dat bedrijven zich graag in Nederland vestigen.

Het in stand houden van bovengenoemde voorzieningen kost geld. Dit geld wordt opgebracht door in Nederland wonende en werkende mensen en in Nederland gevestigde bedrijven. Deze bedrijven - vooral de grotere internationale - willen net als de inwoners zo min mogelijk betalen. Inwoners van Nederland maken hun belangenafweging denken na over hun idealen en kunnen (meestal één keer in de vier jaar landelijk) hun stem uitbrengen op een politieke partij die het beste aansluit bij hun belangenafweging èn hun idealen.

Bedrijven die zo min mogelijk willen betalen die bellen Zalm (destijds) of Rutte (nu). En wat doet minister president Rutte? Zomaar uit het niets, het stond in geen enkel verkiezingsprogramma, ook niet in dat van de VVD wordt besloten de grote bedrijven geen dividendbelasting meer te laten betalen! De (grote) bedrijven hoeven jaarlijks 2.000.000.000,- euro minder bij te dragen aan de staatsinkomsten waaruit o.a. bovengenoemde voorzieningen worden betaald! Als we de bovengenoemde voorzieningen toch op peil willen houden kan dit alleen maar betekenen dat anderen (kleinere bedrijven, huurders en burgers) de 2 miljard gaan bijpassen.

Dit vinden wij asociaal. Niet alleen de uitkomst, maar ook de ondemocratische wijze waarop deze besluitvorming tot stand is gekomen. De PvdA is sociaal en is voor gelijke kansen voor iedereen.

Met vriendelijke groet,Erik





Terug naar homepage

Sterk en Sociaal
Word nu lid!

Meld je nu aan