juni
Ombudsteam Leiderdorp doet inspiratie op in Den Haag
De speciale WMO-telefoonlijn van het Ombudsteam van de Partij van de Arbeid in Leiderdorp bestaat alweer ruim een half jaar. Wie vragen of problemen heeft met betrekking tot jeugdzorg, WMO of langdurige zorg, kan het team telefonisch om raad vragen. Tijd om eens terug te kijken en om ervaringen uit te wisselen met PvdA-ombudsteams elders in het land.Dat gebeurde begin juni in de vergaderzaal van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer. Een inspirerende ruimte, want er kwamen tal van voorstellen op tafel om het werkveld uit te breiden en breder onder de aandacht te brengen.
Jan Reijken en Anita Dutour Geerling van het Ombudsteam uit ons dorp troffen daar zo'n zes Kamerleden, onder wie onder anderen de PvdA-ers Lutz Jacobi, Otwin van Dijk, John Kerstens en Agnes Wolbert. Verder waren er afgevaardigden van Ombudsteams uit Zuid Holland/Noord. Met collega's uit Hellevoetsluis tot Purmerend en van Utrecht tot Capelle aan de IJssel werden onder meer de 'keukentafelgesprekken' nader onder de loep genomen. Conclusie was hier dat nog onvoldoende bekend is dat de hulpvrager zelf het initiatief kan nemen en met ideeën kan komen voor de oplossing van zijn of haar problemen.
Nota's vallen hoger uit
Ook de thuiszorg was onderwerp van gesprek. Sinds de nota's voor de eigen bijdragen voor thuiszorg direct van de hulpverlenende instelling komen en niet langer via het CAK, blijken ze in veel gevallen hoger uit te vallen. Bovendien staan er vaak extra uren op de nota, waarin geen werk is verricht. Sommige gemeenten vergoeden die extra hoge kosten onder bepaalde voorwaarden uit de Bijzondere Bijstand, andere doen niets extra.
Verder is de verwachte kostenbesparing door het schrappen in dubbele diensten die worden aangeboden, niet optimaal gerealiseerd.. Een gemiste kans, die geweten wordt aan tijdgebrek bij het overleg over de contracten van de gemeenten met de zorgaanbieders.
Minder bekende begrippen en regelingen
1. Een aantal begrippen en regelingen bleek minder bekend.. Uit de Wet Arbeid en Zorg werd de regeling rond 'Respijtzorg' besproken, die de mantelzorgers de mogelijkheid biedt hun zorgtaken tijdelijk aan een ander over te dragen. De verplichting van de gemeente om aandacht te besteden aan de mantelzorgers en de espijtzorgers, blijkt heel divers te worden ingevuld. De ene gemeente betaalt een soort 'mantelzorgcompliment' en de andere organiseert een bijeenkomst om mantelzorgers in het zonnetje te zetten. Een enkele keer wordt er een heuse vakantie of een weekend geregeld.
De Ombudsteams staan er niet alleen voor
In alle plaatsen waar een Ombudsteam van de PvdA is gevestigd, is de telefonische hulpvraag het afgelopen halfjaar toegenomen. Dat geldt met name voor de grotere steden, zoals Utrecht. Aan veel teams in het land worden vaak dezelfde vragen gesteld. De vraag over de PGB-problematiek was hier een goed voorbeeld van. Tweede Kamerlid Otwin van Dijk gaf de verzekering dat 'keihard' wordt gewerkt aan tijdige betaling. Hij riep de Ombudsteams op hem persoonlijk te benaderen als het mis dreigt te gaan. Zijn ervaring is dat de betaling meestal dezelfde dag nog kan worden geregeld.
Ook op andere gebieden roepen de Tweede Kamerleden op tot een nadere samenwerking met de ombudsteams. Zij stellen voor de voorlichting op het gebied van zorg te delen en gezamenlijk aan te pakken. De landelijk site van de PvdA kan hierbij een ondersteuning zijn. De bredere aanpak moet leiden tot een betere informatie met onder meer tips, weetjes en voorbeelden die voor veel hulpvragers van belang kunnen zijn.
WMO-lijn Leiderdorp gaat uitbreiden
Het team van de PvdA WMO-lijn Leiderdorp heeft het overleg in Den Haag als een echte opsteker ervaren en voelt zich gesteund door de aangeboden samenwerking. Inmiddels ligt er intern een voorstel op tafel om in de plaatselijke bladen meer publiciteit en voorlichting over het werk te geven. Mooi bericht is ook dat het team binnenkort wordt versterkt met twee extra medewerkers.
-o-
Terug naar homepage