09november

We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them (Albert Einstein)

In de rubriek Nader Beschouwd ziet Eric Majoie een relatie tussen deze uitspraak en de lokale politiek.

Door: Eric Majoie

Deze tekst stond onlangs met een grote foto van Einstein in de Volkskrant.

Geïnspireerd door zijn wijze uitspraak zie ik een relatie met de lokale politiek. Wij zouden lering moeten trekken uit zijn woorden. De wereld om ons heen is sterk aan het veranderen, maar politici zitten verstrikt in oude denkpatronen en zijn nog onvoldoende bereid om over hun eigen schaduw heen te springen en nieuwe wegen in te slaan die kunnen leiden tot een oplossing van het vaak eerder door henzelf gecreëerde probleem.

Het moet dus echt anders. Wat houdt dan de verandering tegen?

De volgende twee oorzaken liggen hieraan mogelijk ten grondslag.

1. Veel beslissers en richtinggevers denken dat wij sterker uit de cisis zullen komen. Zij zijn ervan overtuigd, dat de werkelijke problemen door hun opvolgers en misschien wel de nieuwe generatie zullen worden opgelost.

De leiders die de economie weer doet herleven en samen met anderen nieuwe impulsen kan geven zijn overigens niet de leiders die nu nog te veel ‘aan de touwtjes trekken’. Nodig zijn -en hierover is ook al genoegzaam en in vele toonaarden geschreven – ‘authentieke leiders’. Hun platform is helaas nog smal en wint nog onvoldoende aan terrein; laat staan dat zij al invloed hebben.

Nieuwe leiders moeten de kar trekken en de samenleving zo gaan inrichten dat meer mensen kunnen participeren en daarmee een zinvol en vooral ook menswaardig bestaan kunnen gaan leiden.

2. Geen enkele verandering komt werkelijk tot stand indien slechts de ratio (strategie, structuur, systemen, planning, richting etc.) wordt aangesproken. Veranderingen die ook dáádwerkelijk een verbetering zijn, worden pas gerealiseerd nadat ook de emotie (energie, inzet, gedrevenheid, passie, enthousiasme etc.) van de participanten serieus wordt genomen en een wezenlijke rol gaat spelen tijdens het veranderingsproces. Indien beide elementen (ratio en emotie) in een veranderingsorganisatie elkaar positief beïnvloeden kan de verandering zelfs eenvoudig tot stand komen.

Wat is er nodig? Wat moet er dan wel gebeuren?

DOEN is de oplossing; daadkracht tonen!!

Je kwetsbaar en krachtig durven opstellen; niet autoritair maar in verbondenheid met elkaar samen werken aan verbetering en intelligent gebruikmaken van elkaars talenten en ambitie.

Eric Majoie





Terug naar homepage

Sterk en Sociaal
Word nu lid!

Meld je nu aan