22januari

‘Politieke praktijk vind ik nog leuker dan de theorie’

Nieuw burgerraadslid Maura Ringelberg deelt inzichten met jongeren. Sinds maandag 22 januari 2024 is Maura Ringelberg burgerraadslid voor PvdA-GroenLinks in Leiderdorp. De nieuwkomer wil een frisse wind laten waaien in de gemeentepolitiek. Aan de hand van vijf vragen presenteert Maura zich.

Door: de redactie

,,Ik ben vastbesloten om enthousiasme nieuwe ideeën aan te dragen voor de Leiderdorpse gemeenschap. Samen kunnen we bouwen aan een dorp dat voor iedereen aantrekkelijk, levendig en inclusief is.’’

Wie is Maura Ringelberg?

,,Wat een leuke vraag. Ik ben net 19 jaar en ik woon natuurlijk in Leiderdorp. Ik studeer bestuurskunde en overheidsmanagement op de Haagse Hogeschool. Ik vind het belangrijk dat jongeren in Leiderdorp een stem krijgen. Voor veel mensen van mijn leeftijd is politiek en met name de gemeente een ver-van-mijn-bed-show. Als ik in mijn directe omgeving kijk dan kan ik op de vingers van één hand tellen hoeveel mensen weten wat de gemeenteraad inhoudt. Dat is best treurig, omdat daarin de mensen zitten die voor jouw belangen opkomen. Daarom hoop ik leeftijdsgenoten op een laagdrempelige en toegankelijke manier te kunnen informeren. Zodat er niet over maar met jongeren gepraat wordt. Zeker over onderwerpen die voor jongeren belangrijk zijn, zoals wonen, vrijetijdsbesteding, sport en inrichting van de fysieke publieke ruimte.’’

Foto van Maura Ringelberg

Hoe Leiderdorps ben je?

Ik ben geboren in Zoeterwoude-Rijndijk. Daarna heb ik even in Leiderdorp gewoond. We verhuisden terug naar Zoeterwoude-Rijndijk, maar ik ging wel op hockey bij Alecto. Sinds 2020 mag ik mij weer trots inwoner van Leiderdorp noemen en had ik een bijbaan bij Brasserie Park en de Zijlstroom.’’

Waar komt jouw belangstelling voor de gemeentepolitiek vandaan?

,,In mijn opleiding leer ik veel over politiek, zowel op landelijk als lokaal niveau. Hier is mijn interesse aangewakkerd. Daarna heb ik stage gelopen bij D66 in Oegstgeest en heb ik veel geleerd over de praktische dingen van de gemeenteraad. Daar heb ik ook ontdekt dat ik het in de praktijk nog leuker vind dan er alleen over te lezen. Momenteel vind ik het vooral belangrijk om als burger mijn steentje bij te dragen. Hoe kan dat beter dan door betrokken te raken bij de lokale politiek?’’

Welke stappen heb je al gezet om Leiderdorp een beetje beter, leuker, bruisender of mooier te maken?

,,Ik ben het afgelopen halfjaar samen met raadslid Sem Overduin aan de slag gegaan met jongerenparticipatie in Leiderdorp. Dat onderwerp vinden we beiden belangrijk. Ik ben benieuwd hoe dit zich verder gaat ontwikkelen en ik hoop dat we jongeren meer kunnen betrekken bij lokale politiek.’’

Wat wil je de komende tijd voor elkaar krijgen als burgerraadslid van PvdA-GroenLinks Leiderdorp?

,,In eerste instantie wil ik in deze functie veel kennis en ervaring opdoen. Jongerenparticipatie staat voor mij hoog op de agenda. Ik hoop daarin stappen te kunnen zetten om Leiderdorp nog aantrekkelijker te maken voor jongeren. Verder wil ik de lokale politiek toegankelijker en leuker maken, zodat mensen gemakkelijker hun weg vinden en hulp kunnen krijgen bij vragen. Op sociale media delen ik wat ik allemaal doe en hoe de lokale politiek in elkaar zit. Dat is volgens mij de manier om jongeren te bereiken. Want gemeentepolitiek is af en toe best ingewikkeld, maar het kan desondanks ook enorm leuk zijn als je het begrijpt.‘’

Steunfractie telt nu drie burgerraadsleden

Na de beëdiging van Maura bestaat de steunfractie van PvdA-GroenLinks Leiderdorp uit Jan Reijken, Maya van der Steenhoven en Maura Ringelberg. Deze zogeheten burgerraadsleden hebben wel toegang tot het politiek forum – dat gemeenteraadsvergaderingen voorbereidt – maar zij maken geen deel uit van de gemeenteraad. Zo kunnen zij sparren met de vijf gekozen gemeenteraadsleden van de fractie en hun wat werk uit handen nemen.

Terug naar homepage

Sterk en Sociaal
Word nu lid!

Meld je nu aan