08november

Wijkactie Santhorst: klimaat en eigen leefomgeving.

Omgeving Santhorst is schoon aan het begin van Nationale Klimaatweek. Op een druilerige zaterdagochtend heeft PvdA-GroenLinks Leiderdorp een voorschot genomen op de Nationale Klimaatweek. Rond winkelcentrum Santhorst maakten gemeenteraadsleden, wethouder van Gaal, partijvrijwilligers en spontane helpers zaterdag de buurt schoon.

Door: de redactie

De maandelijkse wijkactie van de rood-groene brigade trekt de aandacht van buurtbewoners. Sommigen van hen hebben vragen en tips voor de gemeente, zoals een flatbewoonster die vanaf de zevende verdieping uitkijkt op de Houtkamp. Zij wil haar zorg over de gezondheid van een van de bomen aldaar neerleggen bij ‘de gemeente’. Moet zij dan naar het gemeentehuis bellen? Op dat ogenblik loopt een deel van de ploeg tegen een zinkgat in de stoep aan. Geconfronteerd met de bewonersvraag en het zinkgat wijst gemeenteraadslid Sarah van Roemburg op een andere mogelijkheid: er bestaat een app voor! Het gebruik van de app ‘mijn gemeente’ werkt aantoonbaar goed. Wie een melding over bijvoorbeeld zieke bomen of losse stoeptegels wil maken, kan via de ‘mijn gemeente’-app een melding over de openbare ruimte maken. Ter plekke wordt het zinkgat in de stoep gefotografeerd en gemeld. Wethouder van Gaal denkt dat het maandag op het meldingsoverzicht staat dat het gemeentebestuur wekelijks krijgt.

 Gebke en Sarah in gesprek met straatjutter

Om aan het begin van de aanstaande Nationale Klimaatweek (tot en met 5 november) de natuur een handje te helpen, zwermen de plaatselijke politici en sympathisanten uit om peuken, plastic en ander afval van straat en uit de struiken te vissen. Twee van hen zijn speciaal voor deze wijkactie naar de Santhorst gefietst. Aan het eind van de ochtend spreekt Straatjutter Mieke de groep aan, die net klaar is met een rondje Baanderij. Ondanks alle opruimactiviteiten blijft zwerfafval een hardnekkig fenomeen in Leiderdorp.

Toch sluit de delegatie van PvdA-GroenLinks de wijkactie met een tevreden gevoel af. De buurt ziet er verzorgd uit, de vragen en tips van de omwonenden zijn genoteerd en de teamleden kunnen koffie drinken bij Danice: een heerlijke afsluiting na de regen.

Wie een idee wil voordragen voor een wijkactie kan contact opnemen met fractie-assistent Tim Brouwer de Koning (tim.ank.bdk@ziggo.nlof 06 38 03 01 52).

Terug naar homepage

Sterk en Sociaal
Word nu lid!

Meld je nu aan