11december

Klusteams helpen bewoners om energie te besparen

Energieklusser Johnny neemt politici en corporatie op sleeptouw

Door: de redactie

Johnny de energieklusser staat op de kaart. Dat is een van de resultaten van de grote energieactie die zaterdag 10 december op initiatief van PvdA-GroenLinks in Leiderdorp is gehouden. In samenwerking met woningcorporatie Rijnhart Wonen, het gemeentebestuur en het CDA hielp een team energieklussers maar liefst 16 huishoudens om structureel energie te besparen.

Veel bewoners reageerden enthousiast op het bezoek van Johnny, wethouder Bob Vastenhoud en de andere gelegenheidsklussers, onder wie vrijwel de gehele fractie van PvdA-GroenLinks en Jan Huisman van het CDA. In een enkel geval was de radiator te heet om aluminiumfolie aan te brengen. Ook kwam het voor dat bewoners zelf al besparende maatregelen hadden getroffen: radiatorfolie, ontluchten van radiatoren, waterbesparende douchekoppen en alleen de woonkamer goed verwarmen. Deze huurders hadden nauwelijks materialen en energietips nodig, maar zochten het gesprek met Rijnhart Wonen. Op sommige vragen kregen zij ter plekke antwoord, andere onderwerpen pakt de woningcorporatie hopelijk  binnenkort op.

Ook voor Johnny - sinds 1 december officieel als energieklusser in dienst van de gemeente Leiderdorp - is de klus na een serie huisbezoeken nog niet geklaard. Voor ingewikkelde energiebesparende werkzaamheden heeft hij meer tijd nodig dan een uurtje per adres. Johnny vormde zaterdag een duo met wethouder Bob, die de gelegenheid aangreep om hulp bij energiebesparende maatregelen onder de aandacht te brengen. Het vermoeden bestaat dat veel meer Leiderdorpers die op prijs stellen dan zich hadden aangemeld voor deze gezamenlijke apolitieke energieactie.

Dat samenwerking enerzijds wat inspanning vereist maar anderzijds loont, ondervond de energiedenktank van onze partij. Maya van der Steenhoven en Oscar Menger bestookten hun samenwerkingspartners wekenlang met verzoeken, wensen en eisen en het resultaat mocht er zijn. Zo stonden zaterdagochtend om 10.30 uur bij Rijnhart Wonen vijf teams te trappelen van ongeduld om met folie, magneetjes, scharen, rolmaten en een lunchpakket de opgegeven adressen langs te gaan. In bijzijn van de plaatselijke pers moesten zij eerst nog even de peptalk van Johnny tot zich nemen.

Raadslid Sarah van Roemburg was blij dat zij tijdens haar ronde was gekoppeld aan werknemers van Rijnhart Wonen. ,,Ik vond het hartstikke leuk om met Karel en later Arie op pad te zijn geweest’’, meldt Sarah na afloop, ,,omdat bewoners ook vragen voor de corporatie stelden. Vooral over de planning van verduurzaming van hun woning verwachten zij snel duidelijkheid.’’

Terug naar homepage

Sterk en Sociaal
Word nu lid!

Meld je nu aan