06december

Hulp bij energiebesparing in 17 huurwoningen

Rijnhart Wonen, politici en vrijwilligers leveren folie, strips en tips

Door: de redactie
Leiderdorpse huurders krijgen hulp bij energiebesparing. Op zaterdag 10 december tussen 11 en 15 uur brengen plaatselijke politici in samenwerking met vrijwilligers en woningcorporatie Rijnhart Wonen gratis in 17 huurwoningen radiatorfolie en tochtstrips aan. Ook verstrekken deze gelegenheidsklussers bespaartips. ,,Het is een gezamenlijke stap om energiearmoede in Leiderdorp tegen te gaan.’’
 
Wethouder Bob Vastenhoud is blij dat een gemêleerd gezelschap (woningcorporatie, gemeenteraadsleden van PvdA-GroenLinks en CDA en vrijwilligers) gezamenlijk actie onderneemt op uitnodiging van de energiedenktank van PvdA-GroenLinks Leiderdorp. ,,De gemeente kan de nieuwe energieklusser inzetten’’, zegt hij, ,,maar met één professional ben je er nog niet. Per huis hebben zaterdag 2 gelegenheidsklussers naar schatting een uur nodig. Niemand kan 17 woningen in zijn uppie afgaan. Maar door de krachten te bundelen, krijgen veel meer bewoners hulp om energie te besparen en de kosten te drukken.’’
Ruud van der Veer kent als manager Vastgoed van Rijnhart Wonen de wensen, noden en de adressen van de huurders. ,,We vinden dit een mooie actie van deze lokale politici om ook kleine energiebesparende maatregelen te nemen. Daarom helpen we graag met deze actie mee om de energieklussen uit te voeren met een aantal enthousiaste collega’s. Rijnhart Wonen is daarnaast al langere tijd bezig om woningen te isoleren. Dat kost veel tijd, werk en geld. De komende jaren staan er nog verschillende woonblokken en -gebouwen op de planning. De slechtst geïsoleerde pakken we het eerste aan.”
 
De laatste nieuwsbrief van Rijnhart Wonen was nog geen dag oud toen Van der Veer al 10 aanmeldingen voor hulp bij energieaanpassingen binnen had. ,,Het liefst willigen wij meteen alle verzoeken in’’, zegt hij enthousiast. ,,8 medewerkers van Rijnhart Wonen staan klaar om huurders te helpen besparen. We koppelen hen aan andere gelegenheidsklussers. Tweetallen bezoeken zaterdag de mensen thuis om bijvoorbeeld radiatorfolie in de huiskamer aan te brengen, tochtstrips te bevestigen en verwarmingen te ontluchten. Ook geven de energieklussers gedragstips. Een oude koelkast gebruikt misschien onnodig veel energie en soms slurpt moderne apparatuur op de wachtstand energie. Daar is wat aan te doen.’’
 
De grote belangstelling voor de gezamenlijke energieactie kenmerkt de huidige situatie van gestegen energiekosten en duurdere boodschappen. Huurders die het al niet breed hebben, krijgen het nog lastiger. Van der Veer: ,,Eerlijk gezegd had ik meer aanmeldingen verwacht, omdat nog niet alle minder goed geïsoleerde woningen zijn aangepakt. Juist voor deze mensen is de actie interessant. Want met enkele kleine aanpassingen in je huis en in je gedrag kun je direct al besparen op je energierekening.’’
 
Wethouder Vastenhoud steekt zaterdag graag de handen uit de mouwen. ,,Vele handen maken licht werk, en het gaat om tamelijk eenvoudige klussen. Ook na deze gezamenlijke actie kunnen Leiderdorpers hulp vragen om energiearmoede te voorkomen. In andere gemeentes zoals Soest en Schiedam komt energiehulp door goede samenwerking en solidariteit ook van de grond. In Leiderdorp kan dat ook. We hebben niet alleen de kennis in huis, maar ook veel actieve mensen die anderen willen helpen.’’
 
Meer informatie over hulp bij energiebesparing
Huurders van Rijnhart Wonen kunnen op rijnhartwonen.nl lezen hoe de woningcorporatie helpt met energie besparen. Daar staan ook handige tips om zelf te besparen.
Terug naar homepage

Sterk en Sociaal
Word nu lid!

Meld je nu aan