05februari

Column: "Polderpopulisme"

Vindt u ze ook zo leuk, die blauw-oranje borden langs de weg als je door het dorp rijdt? Vooral de guitige teksten toveren altijd een glimlach op het gezicht. Heerlijk kinderlijk polderpopulisme.

Door: de redactie

Door Bob Vastenhoud 

File op de A4, dan niet hier. Dat zou natuurlijk heerlijk zijn, maar hoe zou de VVD dat willen doen? Willen ze een vignet invoeren voor Leiderdorp? Gaat Frank van Noort zelf op de afrit staan om te controleren welke auto’s er wel en niet door Leiderdorp mogen rijden? Komt er een fileontwijkingscode die onze BOA’s kunnen scannen?De bruggen dicht tijdens de spits. Prachtig standpunt. Overigens iets waar de hele gemeenteraad in Leiderdorp (en zelfs Leiden) het over eens is. De colleges van Leiden en Leiderdorp zijn ook al bij de provincie langs geweest om erover te praten. Het antwoord was dat ze kijken wat er kan, maar vrachtscheepvaart toch ook heel belangrijk is.

Ik vraag me af wat de VVD dan nu gaat doen om dit gesprek, dat volgens mij helemaal is afgerond, opnieuw te voeren. En waarom verwachten ze dat het nu anders zal gaan? Dus welk verschil gaan ze op dat vlak maken als een inwoner om die reden op ze stemt? Ik zal het u vertellen: geen enkel! Populisme in zijn zuiverste vorm.

De VVD heet ook groen te zijn. De nieuwe regering onder Rutte (wanneer komen we eindelijk van de serie-levensontwrichter af?!?) maakt nu (eindelijk) werk van en geld vrij voor een serieuze versnelling van de energietransitie. Ook in Leiderdorp heeft de VVD de mond vol van het belang van duurzaamheid. Maar toch mogen er geen windmolens in de Leiderdorpse polders komen te staan?!?

Hoe denkt de VVD dan de elektriciteitsvoorziening van Leiderdorp te verduurzamen? Zonder windmolens is dat nagenoeg onmogelijk (of komt toch die kerncentrale in de Houtkamp?). En als wij de windmolens die voor Leiderdorp nodig zijn niet in onze polders zetten, dan zullen ze in iemand anders zijn polder moeten komen, of in iemand anders zijn duinen? Puur NIMBY (not in my back yard – niet in mijn achtertuin) -gedrag. Zeggen groen te zijn, maar graag zonder de negatieve aspecten, zet die maar ergens anders neer. Zo werkt het natuurlijk niet. Polderpopulisme ten top!

Bovendien; hoe mooi zou het zijn als er in de polder naast de A4 enkele windmolens staan die van Leiderdorpers en voor Leiderdorpers zijn. Niet van een groot bedrijf, daar is PvdA-GroenLinks ook tegen. Nee, molens van een Leiderdorpse corporatie, zodat wij als inwoners van Leiderdorp de lusten en de lasten delen!

Dus als u op 16 maart gaat stemmen, stem dan op een partij met eerlijke oplossingen voor problemen waar de gemeente ook echt iets aan kan doen. Stem Partij van de Arbeid – GroenLinks.           

Terug naar homepage

Sterk en Sociaal
Word nu lid!

Meld je nu aan