01november

Blog Erik Zandvliet: Solidariteitspunten

Wat we steeds vaker in het nieuws constateren is een trend om zo min mogelijk aan de samenleving bij te dragen (belasting te betalen of als vrijwilliger anderszins een bijdrage aan de samenleving te leveren). Het lijkt wel of hier geldt hoe groter het bedrijf of hoe ‘rijker’ het individu hoe minder men bijdraagt aan de samenleving. Dit moet rigoreus anders.

Door: Erik Zandvliet

Zouden we niet een systeem kunnen invoeren waarbij algemeen bekend is welk percentage van hun omzet in Nederland bedrijven in Nederland bijdragen aan de Nederlandse belasting (extra punten kunnen worden toegekend voor sponsoring van sociale projecten)? Dit percentage wordt verplicht vermeld op de homepage van het betreffende bedrijf zodat potentiële klanten dit kunnen meewegen in hun aankoopbeslissing.

Voor individuen voeren we iets soortgelijks in. Voor het bepalen van het gemiddelde Nederlandse belastingdrukpercentage gaan we uit van het bruto inkomen en welk percentage daarvan aan belasting wordt afgedragen. Afhankelijk van dit percentage wordt je mate van solidariteit aan de samenleving bepaald. Ook hier geldt extra procentpunten voor bewezen andere bijdragen aan sociale projecten.

e mate van solidariteit kan dan eventueel weer worden gebruikt voor het geven van korting op bijvoorbeeld gesubsidieerde zaken als musea, OV etc. Vervolgens moeten we natuurlijk - net als nu - blijven waken dat de bijeengebrachte middelen effectief worden besteed.

Natuurlijk kan iedereen nu gaan roepen dat bovenstaande irreëel en onuitvoerbaar is. Iets meer dan honderd jaar geleden dacht niemand dat we nu met z’n vijfhonderden bijeengepakt in acht van Amsterdam naar New York zouden vliegen. En voor de non-believers is er altijd nog het inspirerende filmpje van de speech van Obama in Virginia “Fired up? Ready to go!”

Met vriendelijke groet,

Erik

Terug naar homepage

Sterk en Sociaal
Word nu lid!

Meld je nu aan