28mei

Ambitieakkoord voor Leiderdorp

Euforie, teleurstelling, opstaan, ‘reshuffle’, samenwerking en kickstarten met ambitie. Dat is het proces dat de PvdA in Leiderdorp de afgelopen maand doorliep. Nu presenteert zij samen met GroenLinks, D66 en Christenunie/SGP het ambitieakkoord voor Leiderdorp!!

Door: Erik Zandvliet

Euforie

Toen 21 maart de stemmen bijna allemaal waren geteld bleek de PvdA Leiderdorp in plaats van 2 over 3 gemeenteraadleden te beschikken. Na de voorgaande anderhalf jaar deel te hebben uitgemaakt van de coalitie VVD(5)/CDA(4)/PvdA(2)/LPL(2) waarbij deze coalitie dus beschikte over 13 van de 21 raadszetels gingen we er bij de PvdA wellicht te vanzelfsprekend van uit dat deze coalitie zou worden gecontinueerd. Na 21 maart zou deze coalitie immers kunnen beschikken over 14 van de 21 raadszetels zij het volgens een andere verdeling (VVD(4)/CDA(3)/PvdA(3)/LPL(4)).

Teleurstelling

Groot was onze verbazing en teleurstelling dat de oude coalitiepartijen al snel besloten een nieuwe coalitie te willen vormen zonder onze nog sterkere PvdA-bijdrage. In de de (dorps)politiek kan dit echter gebeuren. Teleurstelling mag, maar de uitdagingen staan niet stil dus we moeten gewoon verder. Na deze teleurstelling volgde de volgende over de inhoud en het ambitieniveau van het coalitieakkoord.

Opstaan

Na eerst het concept te hebben kunnen analyseren is vervolgens onderzocht hoe de andere oppositiepartijen over het coalitieakkoord dachten. Er bleek bij de oppositie consensus te bestaan over de enorme afstand tussen het geringe ambitieniveau van het coalitieakkoord en de uitdagingen voor Leiderdorp en de regio. Aan de slag dus met z’n allen.

‘Reshuffle’

In dezelfde periode hield de PvdA Leiderdorp een algemene ledenvergadering (ALV), waarbij - naast het (her)invullen van een aantal bestuursposities, kandidaat burgerraadsleden en de fractiemedewerker - ook het mandaat moest worden verstrekt om het concept ambitieakkoord met D66, GroenLinks en CU/SGP te kunnen vervolmaken.

Samenwerking en kickstarten met ambitie

Binnen de ALV was iedereen blij met de tussen oppositiepartijen bestaande concensus en nadat de inhoud op hoofdlijnen was behandeld is het mandaat verstrekt om in deze lijn over te gaan tot afronding van het ambitieakkoord (uitgeschreven ‘Programma voor Leiderdorp 2018 – 2022: ‘NAAR EEN TOEKOMSTBESTENDIG LEIDERDORP’). Recent is het #ambitieakkoord wereldkundig gemaakt en zien wij uit naar een vruchtbare samenwerking met oppositiegenoten. De houding naar de coalitie is er nadrukkelijk een van de uitgestrekte hand en niet die van het gestrekte been. De PvdA hoopt haar ambities voor Leiderdorp en de regio ook vanuit de oppositie zoveel mogelijk te kunnen realiseren.

Consequenties ‘reshuffle’

Fractie PvdA Leiderdorp      Bestuur PvdA Leiderdorp  
Olaf McDaniel    fractievoorzitter     Erik Zandvliet  voorzitter 
Joyce van Reijn   raadslid    Oscar Menger       secretaris
Roeland Schmidt  raadslid    Ludwig Oberendorff  penningmeester
Peter Glasbeek  kandidaat burgerraadslid    Rianne Thissen  social media
Sophie Eversteijn  kandidaat burgerraadslid    Fred van der Vos  lid
Oscar Menger  kandidaat burgerraadslid      
Jeroen Visser  kandidaat fractieassistent      




Terug naar homepage

Sterk en Sociaal
Word nu lid!

Meld je nu aan