21april

Geweldig PvdA-resultaat (+25%) en toch niet in de coalitie?

Een nadere analyse Na anderhalf jaar deel te hebben uitgemaakt van de coalitie, waarbij de PvdA- met de coalitiepartners toch al een aantal fraaie resultaten heeft weten te realiseren (met name op gebied van Sport en Duurzaamheid), mag worden geconstateerd dat het merkwaardig lijkt dat deze vierpartijencoalitie (VVD, CDA, LPL en PvdA) niet wordt voortgezet. Dit vraagt - zeker voor onze eigen achterban - om een nadere analyse.

Door: Erik Zandvliet

Verkiezingsuitslag

De VVD(5)/CDA(4)/LPL(2)/PvdA(2)-coalitie die voor de verkiezingen dus een meerderheid van 13 van de 21 zetels had, kon getalsmatig prima worden voortgezet: VVD(4)/CDA(3)/LPL(4)/PvdA(3) met een raadsmeerderheid van 14 zetels. Op deze wijze wordt 66,1% van de kiezers vertegenwoordigd. Een der partijen opperde een voorkeur voor drie partijen (i.p.v. vier). Dat is een mogelijkheid, maar dan is het gezien de verkiezingsuitslag misschien nog wel logischer om naast LPL(4) en VVD(4) met PvdA(3) (+25%) dan met CDA(3) (-/- 35%) verder te gaan. De nieuwe LPL(4)/VVD(4)/CDA(3)-coalitie (inzet van onderhandeling op dit moment) heeft een raadsmeerderheid van 11 van de 21 zetels en vertegenwoordigd daarmee 52,4% van de kiezers.

Inhoud

De onderhandelingen zijn niet gestart op de inhoud. Meestal wordt eerst gekeken of partijen er op inhoudelijke partijpunten in relatie tot wat men de komende vier jaar in het dorp wil realiseren een beetje uit lijken te kunnen komen. Genoemde vier partijen zijn er afgelopen anderhalf jaar goed uitgekomen.

Poppetjes’

In de afgelopen anderhalf jaar is in de coalitie geen onvertogen woord gevallen over de collegiale samenwerking. De PvdA was daarom erg verrast door de inbreng van één van de vier oud-coalitiewethouders dat er geen vertrouwen was in de huidige coalitiesamenstelling. Waar dit plotseling afgenomen vertrouwen dan ineens is verloren, is ook na enig doorvragen niet nader geduid.

We kunnen alleen maar speculeren naar de werkelijke achterliggende redenen. Wij vermoeden dat het weleens te maken kan hebben met een voortvarende PvdA-fractie die zaken voor elkaar weet te krijgen en het feit dat de PvdA-fractie nu ook getalsmatig steeds meer een rol van betekenis speelt. Voortvarendheid op gebied van duurzaamheid, sport, het sociaal domein en in de regio. Een voortvarendheid waar andere partijen, met name de conservatief georiënteerde partijen, nogal moeite mee hebben. Er liggen grote opgaven in het verschiet op diverse terreinen. Wij hopen niet dat er de komende 4 jaar alleen op de winkel wordt gepast. Wij zullen het coalitie-akkoord van deze partijen op de voor de PvdA belangrijke punten kritisch beoordelen.

Jammer dat er niet breder is gekeken naar een meer progressieve samenstelling van het college in Leiderdorp met partijen als Groen Links en D66. Jammer ook dat er op belangrijke onderwerpen geen wil is bij dit mogelijk college om raadsbrede steun en inbreng te genereren.

Voor zover onze analyse. Nogmaals dank voor uw stem! Wij zullen onze kennis gebruiken om zoals het er nu uitziet krachtig oppositie te voeren.

Erik Zandvliet





Terug naar homepage

Sterk en Sociaal
Word nu lid!

Meld je nu aan