04oktober

Wij zijn nog ver verwijderd van ‘Samen Doen’

In de participatiesamenleving, neemt de rol van burgers en professionals toe en zal de rol van de lokale overheid (lees: gemeente Leiderdorp) meer moeten gaan verschuiven van controleren en beheren naar faciliteren. Dit vraagt om een lokale overheid die deelneemt aan netwerken en zich aansluit bij de energie in de samenleving.

Door: de redactie

Het vraagt om een andere ambtelijke mentaliteit, andere politieke omgangsvormen en heldere keuzen over wat wel en niet een taak van de overheid is!

De uitvoering van publieke taken is steeds vaker een samenwerking tussen overheid, markt en samenleving. Het gaat daarbij niet om een terugtredende overheid, maar om een reorganisatie van de publieke zaak, waarbij de overheid steeds een andere rol vervult.

De burger centraal  

De burger centraal betekent niet dat de loketten van overheidsorganisaties hun dienstverlening anders moeten gaan aanbieden, maar dat burgers en burgerinitiatieven als uitgangspunt worden genomen en pas daarna wordt gekeken hoe zij het beste verder geholpen kunnen worden.

Burgerinitiatieven worden dus steeds professioneler; met de eigen kracht als uitgangspunt. Geen wens, maar vastgesteld landelijk beleid! Het moet echt anders!

Niets is meer wat het lijkt. Fundamentele veranderingen zijn nodig. In denken en vooral ook in doen!

 Vuist in PvdA roos

Loze kreet

Willen burgers zich kunnen verbinden met de aanpak van sociale en maatschappelijke problemen - en die behoefte neemt toe - dan moeten zij ook in staat gesteld worden zich die aanpak toe te eigenen.  Dan moeten initiatieven daadwerkelijk de ruimte  krijgen en niet in de kiem worden gesmoord doordat raad en college deze slechts in ‘schijn’ aanvaarden. Roepen dat het adagium voor de komende jaren zal zijn van ‘meepraten naar meedoen’  blijkt dan een loze kreet te zijn.

Teleurgesteld

Het spijt mij te moeten constateren, maar uit alles maak ik op dat wij in Leiderdorp nog een lange weg te gaan hebben.

‘Inspreken’ alleen is al lang niet meer voldoende; bovendien worden de insprekers nog maar al te vaak teleurgesteld! Burgers moeten mede eigenaar van de oplossing worden en vooral héél serieus genomen worden. De ‘belangen’ van de politici zijn hieraan in alle opzichten ondergeschikt.

Als je niet kunt ’ loslaten’ en niet open wilt staan voor onontkoombare veranderingen – niet reguleren maar faciliteren -  moet je niet in de politiek gaan! Kies dan voor traditioneel vrijwilligerswerk.

De redactie



comments powered by Disqus

Terug naar homepage

Sterk en Sociaal
Word nu lid!

Meld je nu aan