18maart

Voor het eerst naar de stembus

Je bent net een paar maanden achttien en dan valt je stempas op de deurmat. Ben je daar dan al aan toe? Weet je al naar welke politieke partij je voorkeur uitgaat of heb je geen idee? Vind je het eigenlijk wel de moeite waard om te gaan stemmen en denk je dat jouw stem wat uitmaakt?

Door: de redactie

We vroegen het de Leiderdorpse Jill del Prado, achttien jaar oud en studerend voor onderwijs-assistent, waarbij ze regelmatig 29 kindertjes onder haar hoede heeft. 

Jill is in Leiden geboren en woont sinds haar zevende in het Oude Dorp. Ze herinnert zich dat ze als kind met haar moeder mee mocht als die ging stemmen, maar ze mocht van de leden van het stembureau niet mee het stemhokje in. “Ik mocht zelfs niet het ingevulde stembiljet van mijn moeder in de stembus gooien!” weet ze nog. Zo ontdekte ze al vroeg dat stemmen een serieuze zaak is.

Jill del Prado

Jill del Prado

School

Op school gaat het er soms fel aan toe tijdens de schooldebatten over politieke stellingen. Die worden gehouden in het kader van het vak 'loopbaan en burgerschap'. Deze manier van lessen volgen spreekt Jill wel aan: “Veel interessanter dan alleen met je neus in de boeken zitten!” Ze beschrijft zo'n debat als 'een waar drama' , waarbij het schreeuwen niet van de lucht is. “Het betrof toen ook een pittige stelling: moet abortus wel of niet worden toegestaan?” Gewapend met al deze kennis heeft Jill haar stemkeuze bepaald: Het wordt PvdA Leiderdorp.

Acro-gym

Een vriendin schuift ook even aan tijdens het gesprek. Hoe is het wonen in Leiderdorp? De meisjes zijn het erover eens dat er leuke dingen te doen zijn. Als achtste-groeper ging Jill graag naar de kinderdisco bij 'Dwars'. “Dat was spannend, het duurde wel tot 11 uur 's avonds. Maar de disco in ons zwembad was helemaal te gek”. Jill heeft ook kook- en danscursussen gevolgd in het kader van sociaal cultureel jongerenwerk voor 14 tot16-jarigen. Maar die tijd ligt achter haar. Nu gaat ze graag stappen in Leiden. Naast feesten houdt Jill ook van sporten. Ze doet enthousiast aan 'Acro-gym', waarbij naast acrobatiek ook turnen en dansen worden beoefend. Volgend jaar gaat ze met een groep van 50 Acro-sporters naar Helsinki om demonstraties van deze sport te geven.

Vrijwilligerswerk

Alle zomervakanties verruilt Jill Leiderdorp voor Spanje, waar ze vrijwilligerswerk doet bij een bevriende Britse familie, die een dierentuin beheert. Daar lopen alleen dieren rond die geen vlees eten, zoals zebra's, dromedarissen, kamelen en wasbeertjes. Als ze eenmaal terug in Leiderdorp de dieren mist, gaat Jill lekker paardrijden in De Bloemerd, dat doet ze al zo' dertien jaar.

Op de vraag wat ze in Leiderdorp nog mist, noemt Jill voorzieningen voor zes tot veertienjarigen. Voor die leeftijdsgroep zou ze graag een grote, overdekte speelvoorziening zien. Ze is verontwaardigd over de dreigende sluiting van een derde van de kleine wijk-speeltuintjes voor kleuters. ”Dat moet de PvdA Leiderdorp zien tegen te houden!

Terug naar homepage

Sterk en Sociaal
Word nu lid!

Meld je nu aan