02februari

Een Leiderdorper aan het woord

In de rubriek "Een Leiderdorper aan het woord" vertelt een dorpsgenoot hoe hij of zij het wonen in ons dorp ervaart. Deze keer is het woord aan Jolanda Swart (46). Zij woont met haar gezin sinds 2000 in Leiderdorp. Vanuit haar vorige woonplaats Leiden was het “slechts de brug over”.

Door: de redactie

In deze rubriek komen vragen aan de orde als "Zijn de openbare voorzieningen op peil? Voldoet het zorgaanbod? Is het aanbod van (sport)verenigingen aantrekkelijk?". Allemaal zaken die zijn terug te vinden in ons verkiezingsprogramma. Het interview eindigt dan ook met de vraag: "Waar moet de PvdA Leiderdorp zich de komende 4 jaar voor inzetten naar uw mening?"

Gezin

Mijn gezin en ik zijn in december 2000 verhuisd naar Leiderdorp. Als geboren en getogen Leidenaar was dat best een stap. Leiden was, en is, nog steeds vertrouwd, maar Leiderdorp is slechts de brug over, dus eigenlijk waren we hier snel gewend. Ik woon hier, overigens met veel plezier, nu al 13 jaar en we zijn inmiddels al weer 8 jaar woonachtig in onze tweede Leiderdorpse woning.

Wij zijn destijds naar Leiderdorp verhuisd omdat wij in Leiden in een schitterend, maar wel op een zeer drukke locatie gelegen, huis woonden. Op die plek zagen we geen mogelijkheden om onze kinderen in rust op te voeden en ze veilig buiten te kunnen laten spelen. We zijn om ons heen gaan kijken en de keuze viel als snel op Leiderdorp. We verwachtten hier een rustig bestaan op te kunnen bouwen en we zijn daarin geslaagd.

Faciliteiten

Er is hier een ruime keuze aan basisscholen, er zijn voor kinderen en voor volwassenen genoeg mogelijkheden om sportief, creatief of recreatief bezig te zijn. En hoewel de “grote “stad om de hoek ligt hoef je voor je boodschappen of ander winkelplezier niet naar Leiden. Zowel Winkelhof als de Baanderij en de Woonboulevard hebben veel te bieden.

Ik werk in Leiden en het is leuk om te merken dat heel veel mensen daar aangeven graag in Leiderdorp hun boodschappen te doen.

Wat Leiderdorp ook bijzonder maakt, is de ligging te midden van het groen. Je fietst hier zo het platteland op. En dat maakt Leiderdorp aantrekkelijk; aan de ene kant de directe nabijheid van een stad als Leiden, aan de ander kant rust en ruimte en de mogelijkheid tot recreatie. Het is bij mooi weer heerlijk om op de fiets bij de boerderij kaas te gaan halen of aan de Zijl een kopje koffie te drinken.

Jolanda Swart zingt, met aan de piano Corneline Lanooy

Muziekliefhebster Jolanda Swart oefent hier een solo voor de uitvoering van de “Moderne Matteus”, die rond Palmzondag een aantal keren te zien en te horen is in de Scheppingskerk. Aan de piano Corneline Lanooy

Gemis

Wat ik nog steeds jammer vind is het sluiten van de Muzenhof in 2008. Dat was hét centrum van kunst en cultuur in Leiderdorp. Hier hebben wij muzieklessen gevolgd en hebben we een aantal mooie voorstellingen gezien. Ook vind ik het jammer dat het muziekonderwijs grotendeels heeft moeten uitwijken naar Zoeterwoude . Ik heb overigens heel veel respect voor de ouders die, na sluiting van de Streekmuziekschool, stichting MOL hebben opgericht en het muziekonderwijs hebben weten te behouden. Na sluiting van de Muzenhof is het Wenstheater, gevestigd in Daltonschool de Leeuwerik, in het gat gesprongen dat ontstond en ik heb 6 jaar als bestuurslid van dit bijzondere theatertje mogen helpen bijdragen aan heel wat bijzondere voorstellingen voor zowel jong als oud. Nog steeds worden in het Wenstheater maandelijkse voorstellingen gehouden. Ik hoor in mijn omgeving stemmen opgaan voor een soort artistiek verzamelgebouw. Een locatie waar voorstellingen kunnen worden gegeven, muzieklessen kunnen worden gevolgd maar ook een plek waar bijvoorbeeld kunstenaars zich met een atelier kunnen vestigen. Een plek waar het zoemt van creativiteit. Ik zou dit van harte toejuichen!

PvdA

Van huis uit werd er bij ons gestemd op de PvdA. Met een vader die 12 jaar lang voor de PvdA in de gemeenteraad van Leiden heeft gezeten is het niet verwonderlijk dat ik de PvdA trouw ben gebleven. We hebben wat door weer en wind gelopen om het partijblad “de Partijgenoot” huis aan huis onder de leden te verspreiden! Maar dat hoorde erbij.

Ik kijk met kritische blik naar de partij en zie dat er soms impopulaire maatregelen genomen worden. Maatregelen die in de afgelopen jaren door velen niet in dank zijn afgenomen. Ik ben mij er terdege van bewust dat meeregeren ook betekent; concessies doen. De politiek is een lastig spel. Gelukkig zie ik in het verkiezingsprogramma van de PvdA Leiderdorp een aantal voor mij zeer belangrijke speerpunten terug: werk, toegankelijke zorg en ondersteuning bieden aan hen die het even zelf niet kunnen. Ik heb een baan in het welzijnswerk en weet als geen ander dat wij met elkaar de samenleving zijn en dat wij zorg voor elkaar moeten dragen. Ik wil graag afsluiten met een zin uit jullie verkiezingsprogramma waar ik mij graag bij aansluit: Een sterke en sociale en democratische samenleving, die willen wij voor iedereen bouwen en behouden!

Jolanda Swart- van der Pluijm, februari 2014





Terug naar homepage

Sterk en Sociaal
Word nu lid!

Meld je nu aan