03januari

Een Leiderdorper aan het woord

In deze rubriek vertelt een dorpsgenoot hoe hij of zij ons dorp ervaart. Zijn de voorzieningen op peil? Voldoet het zorgaanbod? Is het aanbod van (sport)verenigingen aantrekkelijk? Allemaal zaken die zijn terug te vinden in ons verkiezingsprogramma. Het interview eindigt dan ook met de vraag: "Waar moet de PvdA Leiderdorp zich de komende 4 jaar voor inzetten naar uw mening?" Jim McGonigal (28) bijt het spits af. Hij is vader van 2 kinderen en werkzaam als beleidsambtenaar in Voorburg.

Door: Sophie Eversteijn

“Het waren vooral praktische redenen waarom ik hier in 2010 ben komen wonen. Mijn vriendin (nu mijn echtgenoot) woonde al in Leiderdorp, ik woonde in Den Haag. We gingen samenwonen en in verband met ons beider werk was Leiderdorp de meest handige woonplaats.

Zwanger

Niet lang hierna werd mijn vrouw zwanger en moesten we goed nadenken waar we met ons gezin wilden wonen. Intussen had ik het naar mijn zin gekregen in Leiderdorp. Het is een stuk kleiner dan Den Haag, niet te vergelijken eigenlijk. Maar het leuke van Leiderdorp vind ik de combinatie van het stadse en het groen. Wij wonen nu in de wijk Buitenhof.

Wandelen

Binnen 5 minuten lopen zijn we bij de Dwarswetering, waar je heerlijk kunt wandelen langs het water. Ook kun je de Bloemerd in waar je, al wandelend, langs meerdere speelplaatsen komt. Dat is leuk voor onze kinderen, we hebben inmiddels een dochter en een zoon. Onze favoriete wandeling gaat door het nieuw aangelegde gebied langs de provinciale weg tegenover de Leyhof, met die bruggetjes over het water.

Rust

Al dat groen leek ons een prima omgeving voor onze kinderen om op te groeien. Ook de rust bevalt ons goed. We wonen in een doodlopende straat, grenzend aan een groenstrook. Geen langsrijdend verkeer dus, op een enkele fietser na. Onze buren hebben een caravan in het oosten van het land, maar qua geluid is het hier stiller dan daar zeggen ze.

Faciliteiten

Naast al dat groen en de rust heb je wel alle faciliteiten in de buurt. De Winkelhof is vijf minuten lopen van ons huis. Regelmatig maken we een ommetje met de kinderen en doen we nog even een boodschap bij de winkelhof. En wat ze daar niet hebben, hebben ze wel bij de Baanderij. Erg makkelijk dat dit zo dichtbij is allemaal. Hetzelfde geldt ook voor de huisarts en het ziekenhuis. Hiervoor kunnen wij terecht bij het Rijnland Ziekenhuis en de huisartsenpraktijk daar. Met de auto zijn we ook daar in vijf minuten. Erg gemakkelijk met twee kleintjes die regelmatig een bezoekje aan de dokter moeten brengen.

Jim met zijn gezin op de fiets in het mooie groene hart

Jim met zijn gezin op de fiets in het mooie groene hart

Fietsen

Wanneer we een dagje of avondje uit willen, is het een kwartiertje fietsen naar het centrum van Leiden.

De combinatie van rust en groen en toch ook alle gemakken en faciliteiten in de nabijheid bevalt mij eigenlijk het meest aan Leiderdorp. Ik woon hier dan ook zeer naar mijn zin.

Slalommen

 

Als ik een kritiekpuntje mag noemen, dan is het de hondenpoep. Als wij een wandelingetje maken dan moeten we soms echt slalommen met de kinderwagen om niet door de poep te rijden. We hebben al vaak de poep van de wielen van de kinderwagen moeten halen. En nu de kinderen steeds meer zelf gaan lopen, moeten we ook oppassen dat zij niet in de poep vallen. Erg smerig. Jammer dat er niet meer gebruik wordt gemaakt van de hondenpoep-afvalbakken. Ook is het ons niet altijd duidelijk waar honden los mogen lopen of aangelijnd dienen te zijn. We lopen dan het risico dat loslopende honden in hun enthousiasme onze kinderen omver springen.

Tevreden

Omdat ik het belangrijk vind dat Leiderdorp een groene gemeente blijft met veel mogelijkheden voor buitenrecreatie, spreekt actiepunt 5 ‘Recreatieve groenvoorzieningen’ van het PvdA verkiezingsprogramma mij erg aan. Als er dan ook nog iets kan worden gedaan aan het hondenpoep-probleem en duidelijker wordt waar honden wel of niet moeten zijn aangelijnd, ben ik helemaal tevreden.

 PvdA-actiepunten

Ook de PvdA-actiepunten 6 ‘Sport en bewegen’ en 7 ‘Onderwijs’ onderschrijf ik van harte als jonge vader. Ik vind het erg belangrijk dat mijn kinderen voldoende mogelijkheden hebben om te sporten en goed onderwijs te volgen. Dat de PvdA zich daarvoor inzet, vind ik mooi. Ook mooi is dat de PvdA daarbij aandacht heeft voor gezinnen met kinderen die het niet zo breed hebben. Ook die kinderen moeten volwaardig mee kunnen doen en niet belemmerd worden door de smalle beurs van het gezin”.

Terug naar homepage

Sterk en Sociaal
Word nu lid!

Meld je nu aan