12februari

In gesprek met Agnes Jongerius over Europa

In het gemeentehuis van Leiderdorp sprak PvdA Europarlementarier Agnes Jongerius met de mensen uit de regio over de toekomst van Europa. Eerder die dag sprak ze met Leiderdorpse jongeren en bezocht ze het Leidse Bio-Science Park.

Door: de redactie

"Bij het recht om overal in Europa te mogen werken, hoort niet dat je uitgebuit mag worden. Dat moeten we Europees aanpakken." 

Dat was een van de boodschappen die Europarlementarier - en oud FNV voorzitter - Agnes Jongerius op 11 februari jl. meegaf aan het publiek.

Agnes Jongerius vertelt, Olaf McDaniel luistert

Met Olaf McDaniel (fractievoorzitter PvdA Leiderdorp) als gespreksleider kreeg iedereen de gelegenheid om als het ware 'even mee te praten' in het Europese Parlement.

Gespreksonderwerpen uit de zaal

Aan het begin van de avond kon iedereen onderwerpen inbrengen waarover ze die avond met Agnes Jongerius van gedachten wilden wisselen. Het ging onder andere over de idealen waarmee destijds de Europese Unie is opgericht (wat is daar nog van over), over de vluchtelingencrisis, over de dreigende 'Brexit' (Groot Brittanie dat mogelijk uit de Unie stapt), over het vrijhandelsverdrag T-tip en CETA, over het Oekraine referendum, en over arbeidsomstandigheden en arbeidsmigratie in Europa.

Agnes Jongerius had het over de kansen in Europa, en wat het ons heeft gebracht, maar ook over de zorgen rond Europa: "Problemen moet je niet onder het tapijt vegen. Daar gaan ze maar rotten en erger worden. Niet alleen de eurocrisis, vooral rond Griekenland, maar ook de sterk stijgende werkloosheid in Europ, zeker ook onder jongeren, en de vluchtelingencrisis die nog steeds voortduurt. Het geeft een gevoel van chagrijn."

Toch heeft Europa ook van alles gebracht, van vrede binnen Europa, tot grote vorderingen op het gebied van gelijk loon voor gelijk werk. Zonder Europese samenwerking zouden de problemen nog veel groter zijn. Problemen van deze omvang kun je niet als land alleen oplossen, daarvoor zul je moeten samenwerken.

Publiek luistert aandachtig

Geanimeerd gesprek van publiek met Agnes Jongerius.

Flinke bos rode tulpen als dank voor komst

Aan het eind van de avond een flinke bos rode tulpen als dank voor haar komst, en met dank aan alle aanwezigen voor het levendige debat!!





Terug naar homepage

Sterk en Sociaal
Word nu lid!

Meld je nu aan