20november

Nader beschouwd: Eenzaamheid

Hier vindt u de rubriek: “Nader beschouwd”, waarin Eric Majoie zijn kijk geeft op politiek en maatschappij in het algemeen en op de ontwikkelingen in Leiderdorp in het bijzonder. Eric is Burgerraadslid voor de PvdA. Hij was kandidaat nummer 4 bij de Gemeenteraadsverkiezingen. In de nieuwe aflevering van zijn column stelt Eric het begrip eenzaamheid centraal.

Door: Eric Majoie

Aandacht kun je niet afdwingen

Ik heb gekozen voor dit onderwerp omdat de impact van dit maatschappelijk verschijnsel nog steeds schromelijk wordt onderschat om niet te zeggen verwaarloosd. Ook het intreden van de participatiesamenleving maakt dit probleem niet kleiner; laat staan dat nu ineens iedereen zich om iedereen bekommert. Zo werkt het helaas niet! Aandacht kun je niet afdwingen. Wij zijn allemaal nog zo druk en op onszelf gericht dat de eenzamen onder ons nog steeds te vaak en vooral te gemakkelijk worden vergeten.

Eenzaam maar niet alleen

Eenzaamheid kent vele vormen en gradaties en is al lang niet meer alleen een probleem van alleenstaanden en/of ouderen. Wij kennen allemaal de uitspraak: ‘Eenzaam maar niet alleen’. Het doet zich voor in alle leeftijdscategorieën. Denk bijvoorbeeld aan kinderen die gepest worden. Zij zijn ook eenzaam.

Eenzaamheid op de politieke agenda

Ik ben van mening dat eenzaamheid weliswaar een teken is van alle tijden, maar dat eenzaamheid helaas wel in alle hevigheid toeneemt. Net als depressies – waar wel veel media aandacht voor is – zou eenzaamheid zelfs op de politieke agenda moeten staan. Vooral nu! Nu wij min of meer ‘tot elkaar veroordeeld zijn’ om voor elkaar te zorgen en in verbondenheid samen te werken. Wellicht enigszins cynisch van toon, maar helaas zit er wel een kern van waarheid in. En dat is op zich al zorgelijk genoeg.

 Eric Majoie

Eric Majoie, april 2014





Terug naar homepage

Sterk en Sociaal
Word nu lid!

Meld je nu aan