12mei

PvdA sluit oppositie-akkoord met GroenLinks en LPL

Er zullen in de komende tijd radicale veranderingen plaatsvinden op onder meer de gebieden zorg, welzijn en werk. Deze veranderingen zullen invloed op het leven van iedereen in Leiderdorp hebben. Dit vraagt om visie, om initiatief en regie. De oppositiepartijen missen dit in belangrijke mate in het coalitieakkoord.

Door: Olaf Mc Daniel

Daarmee worden kansen gemist en worden voor de toekomst grote risico’s genomen. Mensen zijn voor ons belangrijker dan cijfers; de menselijke maat staat voor ons voorop. En dat knelt het meest pregnant in de wijze waarop de 3D operatie in het coalitieakkoord wordt uitgewerkt. Het is, ook voor Leiderdorp, de komende 5 tot 10 jaar de grootste verandering in de taakstelling van de gemeenten sinds de II. Wereldoorlog. Deze operatie vereist een grondiger en integraler analyse van politiek-maatschappelijke vraagstukken dan het coalitieakkoord veronderstelt. Dat geldt voor de directe thema’s van de 3 operaties,maar ook voor zaken die nu nog als losse politieke onderdelen ver van elkaar lijken te staan.

(Hier vindt u het oppositie akkoord in pdf formaat).

Twee markante voorbeelden:

• Het besluit om de 30% sociale woningbouw los te laten en niet te investeren in woningen voor starters, zal de vergrijzing van Leiderdorp in het komende decennium versterken. Voor de zorg van die extra groep draagt de gemeente een grote verantwoordelijkheid. Bewust investeren in een gedifferentieerder bevolkingsopbouw zal de (mantel)zorg voor ouderen praktisch en budgettair hanteerbaar maken;

• Het voornemen (Sportnota) om rond 2020 de subsidiëring aan sportverenigingen te stoppen bedreigt de continuïteit van de sportvoorzieningen, terwijl sport in het kader van preventie en socialisatie één van de belangrijkste instrumenten is. Daarin investeren kan op termijn leiden tot een sterke afname van kosten voor voorzieningen op het 3D niveau.

Hoewel wij begrijpen dat nu er nog veel onderdelen van de legpuzzel van de 3D transitie ontbreken, is een integrale aanpak van vele beleidsterreinen noodzakelijk. Die integraliteit wordt geheel gemist in het voorliggende coalitieakkoord en de “losse” beleidskeuzes maken ook duidelijk dat daar niet over is nagedacht. Een grote bedreiging voor de toekomst! De oppositiepartijen zullen zich inzetten om integraliteit tussen verschillende onderdelen te bereiken.

Wonen/bouwen

Er zijn in Leiderdorp veel woningzoekenden met een laag inkomen. Daarom is het belangrijk dat er genoeg sociale huurwoningen worden gebouwd. Minimaal 30% sociale woningbouw bij elk bouwplan. Wij streven in elk geval naar sociale woningbouw op de locaties Driemaster en ROC.

Op de locatie naast het zwembad willen wij sociale huurwoningen voor starters en senioren met een realistische grootte realiseren. Eventueel moeten bestaande plannen daarvoor worden aangepast. Het nieuwe College heeft, samen met haar natuurlijke partner Rijnhart Wonen, een belangrijke initiërende en regisserende functie.

Zorg en welzijn

Alle mensen hebben recht op goede zorg. Daarom willen wij een onafhankelijke ombudsman voor cliënten (eventueel regionaal georganiseerd). Wij willen voldoende ondersteuning voor mantelzorgers, waaronder een logeerhuis op bereikbare afstand behouden. Bij aanbestedingen in de zorg krijgen 'buurtzorg’ teams /aanbieders zonder grote overheadkosten voorrang.

Werk en inkomen

Wij vinden het belangrijk dat mensen zonder werk worden gestimuleerd een bijdrage aan de maatschappij te leveren. Uitkeringsgerechtigden bieden wij activerende begeleiding met een echt perspectief. Wij staan voor een brede inzet vanuit gemeente, ondernemers en maatschappelijk middenveld om mensen die nu aan de kant staan een kans te geven op betaald werk. Kringloopbedrijf Het Warenhuis biedt momenteel 60 mensen met een afstand tot

de arbeidsmarkt uit de Leidse regio een stage- of werkervaringsplaats. Het Warenhuis moet daarom blijven, ook na de opheffing van de Gevulei.

Voor de bestrijding van uiterste armoede ondersteunen wij een uitgiftepunt voor de voedselbank in Leiderdorp.

Wij zullen het nieuwe college stimuleren een actieve en geen afwachtende rol in te nemen.

Sociale cohesie

Wij ondersteunen buurt- en wijkinitiatieven die gericht zijn op saamhorigheid. Initiatieven vanuit de samenleving zullen hard nodig zijn de komende jaren om ervoor te zorgen dat iedereen betrokken blijft. Dit kunnen initiatieven zijn op het gebied van welzijn en cultuur, maar ook initiatieven in de directe omgeving gericht op bijvoorbeeld de groenvoorziening.

Groen

Heemtuin, kinderboerderij en MEC blijven behouden. Een goed onderhoudsplan is noodzakelijk. Een plan dat erop gericht is dat er geen tweede ‘Leiderdorpse lente’ noodzakelijk is over vier jaar.

Milieu

Wij willen verdergaande afvalscheiding onderzoeken. Daarbij kunnen wij ons ook voorstellen dat afvalscheiding een inkomstenbron (voor bijvoorbeeld verenigingen) kan zijn. Wij willen zwerfvuil (ook in sloten en water) aanpakken en scholen helpen afvalvrij te worden.

Verenigingen van Eigenaren (VVE’s) ondersteunen wij bij het invoeren van energiebesparingsmaatregelen en gemeentelijke gebouwen voorzien wij van zonnepanelen.

Sport

Het uitgangspunt van het uiteindelijk stoppen van gemeentelijke subsidies aan sportverenigingen is een bedreiging voor de continuïteit van belangrijke sportorganisaties in Leiderdorp. Het is daarom essentieel om maatregelen in die richting eerst op realiteitsgehalte te onderzoeken alvorens deze in te voeren.

Bewegen is gezond en daarom stimuleert de gemeente sport en bewegen. Bijvoorbeeld door een jeugdsportpas voor lage inkomens en een sportfeest als start van het schooljaar (aansluiten op voetbalstart RCL).

Sportbeleid is wat betreft de oppositiepartijen erop gericht de verveningen te behouden en te ondersteunen voor de Leiderdorpse gemeenschap. Sport in verenigingsverband vormt de ‘smeerolie’ van een samenleving. Daarnaast zullen sportverenigingen betrokken moeten worden bij de vorming van het WMO beleid. Vooral in preventieve zin kunnen zij daar een bijdrage aan leveren.

Cultuur en kunst

Wij willen de Sterrentuin tot een bruisend centrum van kunst, cultuur en samenzijn omvormen.

Daarnaast vormt dit 'community center' wat ons betreft een centrum van waaruit diverse activiteiten worden georganiseerd die een bijdrage aan het WMO beleid en de sociale cohesie leveren. Dit ‘huis’ wordt de ‘uitvoeringsorganisatie’ van de 3D. Mensen, organisaties en activiteiten in het kader van de 3D komen hier samen.

Daarbij behoort ook het behoud van de bibliotheek met minimaal de huidige openingstijden. Wij willen de gemeentewerf en gebouw Doesmeer voorlopig niet slopen maar tijdelijk gebruiken voor culturele activiteiten. Ook een uitdeelpunt van de voedselbank is hier mogelijk. Om cultuurparticipatie door jongeren te bevorderen willen wij een jeugdcultuurpas voor lage inkomens invoeren.

Jeugdsportpas en jeugdcultuurpas kunnen samen komen in een generieke 'meedoe' pas.

Verkeer

Wij vinden het belangrijk dat fietspaden op orde zijn en dat er snelfietsroutes bestaan naar Leiden centrum en de stations in Leiden en – in de toekomst – in Zoeterwoude.

Fietspaden horen ook veilig te zijn voor alle gebruikers. Wij streven naar minder verkeer, geluidoverlast en luchtvervuiling op de grote wegen door Leiderdorp (Persant Snoepweg en Engelendaal). Geen Ringweg-Oost door Leiderdorp, maar verkeer buiten om.

Wij willen cameratoezicht voor verkeersveiligheid in de tunnelbak A4 en een rampenplan voor het geval van een ongeluk met gevaarlijke transporten op de A4 binnen de bebouwde kom van Leiderdorp.

Zelfstandigheid

Wij vinden dat Leiderdorp een zelfstandige gemeente kan blijven. Een fusie tussen Leiden en Oegstgeest zien wij niet als aanleiding om aan dat proces mee te doen. Waar nodig en mogelijk zal Leiderdorp innovatief samenwerken met andere gemeenten in de regio.

Getekend Leiderdorp, 12 mei 2014

Voor GroenLinks 

Jeannette Hofman-Züter 

voor PvdA

Olaf McDaniel 

voor LPL

Hugo Langenberg





Terug naar homepage

Sterk en Sociaal
Word nu lid!

Meld je nu aan